Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

σύγκρουση γαλαξιών (2)
Το σύστημα, το NGC 4676 γνωστό και ως τα Ποντίκια εξ αιτίας της μακριάς ουράς των γαλαξιών του. Βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μαςΟι παραπάνω εικόνες  έχουν ληφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και δείχνουν έξι διαφορετικά στιγμιότυπα γαλαξιών σε διάφορα στάδια συγχώνευσης. Χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρωθεί μία συγχώνευση, έτσι τα επιμέρους στάδια απεικονίζονται με διαφορετικές εικόνες από τις πενήντα εννέα νέες εικόνες των συγκρουόμενων γαλαξιών που αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή των εικόνων του Hubble που κυκλοφόρησαν ποτέ μαζί. Αυτός ο εκπληκτικός άτλας των αλληλεπιδρώντων γαλαξιών, δείχνει γαλαξιακές συγκρούσεις που παράγουν μια αξιοσημείωτη ποικιλία από περίπλοκες δομές.Προσομοίωση γαλαξιακής σύγκρουσης:

Περίπου σε 4 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο Γαλαξίας μας αναμένεται να συγκρουστεί με το γαλαξία της Ανδρομέδας. Oι αστρονόμοι ονομάζουν Milkdromeda τον ελλειπτικό γαλαξία που θα προκύψει από την συγχώνευση Ανδρομέδας- Γαλαξία μας (Milky Way).
Σύμπλεγμα τεσσάρων συγκρουόμενων γαλαξιών με έναν πέμπτο - αυτόν με το γαλάζιο χρώμα - να περνά ανάμεσά τους. Το σύμπλεγμα ονομάζεται Το κουιντέτο του Στεφάνου.


Ο γαλξίας Ρουφήχτρα


Ένα εντυπωσιακό ζευγάρι γαλαξιών βρίσκεται στον βόρειο ουρανό το καλοκαίρι κοντά στο χερούλι του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου και  επισήμως μέσα στα σύνορα του αστερισμού των Θηρευτικών Κυνών, σε απόσταση 31 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά μας και με έκταση 60.000 έτη φωτός. Ο μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας ΝGC 5194 ή  M51 απορροφά τον μικρό NGC 5195 που σε κάποια εκατομμύρια χρόνια δεν θα υπάρχει στον ουρανό.


(πάνω και οι 2 επόμενες φωτογραφίες) Οι Κεραίες, δύο γαλαξίες σε προχωρημένο στάδιο συγχώνευσης
Δύο μεγάλοι γαλαξίες συγκρούστηκαν, περίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στο νότιο αστερισμό Corvus. Αλλά τα αστέρια των δύο γαλαξιών, που είναι καταλογογραφημένοι ως NGC 4038 και NGC 4039, δεν συγκρούονται κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου γεγονότος.
Αντ’ αυτού, τα μεγάλα σύννεφα τους μοριακού αερίου και σκόνης, προκαλούν επεισόδια σχηματισμού αστέρων κοντά στο κέντρο των κοσμικών συντριμμιών. Αυτή η εντυπωσιακή θέα, που εκτείνεται σε περίπου 500 χιλιάδες έτη φωτός, αποκαλύπτει, επίσης, νέα αστρικά σμήνη και υλικό εκσφενδονισμένο μακριά από τη σκηνή του συμβάντος από τις βαρυτικές παλιρροϊκές δυνάμεις. Η εμφάνιση των απομακρυσμένων δομών με μορφή τόξου δίνει στο γαλαξιακό ζεύγος την ονομασία του – Οι κεραίες (Antennae).


Το αμεθόδευτο, σκόρπιο γκρουπ αλληλεπιδρώντων γαλαξιών Arp 194. Οι βραχίονες, η σκόνη και τα αέρια σε μια συμπλοκή με τα νεαρά γαλάζια άστρα και τις γαλάζιες περιοχές δημιουργίας νέων άστρων βόρεια, στο πάνω τμήμα, αλληλεπιδρούν με τους γειτονικούς γαλαξίες και ιδιαίτερα με το κάτω τμήμα του γκρουπ, όπου στο μέσον βρίσκεται μια εντυπωσιακά φωτεινή γαλάζια "κοσμική πηγή" αστρικών γεννήσεων. Η φανερή παραμόρφωση των γαλαξιών είναι από την βαρυτική επίδραση μεταξύ τους. Το γκρουπ των γαλαξιών έχει έκταση 100.000 ετών φωτός και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αστρικών σμηνών με εκατομμύρια αστέρια. Αυτή η γαλαξιακή ομάδα βρίσκεται στον βασιλικό αστερισμό του Κηφέα σε απόσταση 600 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και είναι από τις πλέον αλληλεπιδρώσες γαλαξιακές περιοχές στο κοντινό γνωστό μας σύμπαν.

Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων έχει ανακαλύψει μια εκπληκτική σπάνια περίπτωση τριπλής συγχώνευσης γαλαξιών. Το σύστημα αυτό, που οι αστρονόμοι αποκαλούν "The Bird» - αν και φέρει επίσης ομοιότητα με μια κοσμική Tinker Bell - αποτελείται από δύο μεγάλους σπειροειδείς 
γαλαξίες και ένα τρίτο γαλαξία ακανόνιστης μορφής.Ο γαλαξίας NGC 520 είναι το προϊόν σύγκρουσης δύο γαλαξιών.  Έχοντας ξεκινήσει εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια πριν, η σύγκρουση θα συνεχιστεί για πολύ χρόνο ακόμα.Διαδραστικό σύστημα γαλαξιών NGC 6745
Γαλαξιακή συγχώνευση ΙΙ Ζw 096

Μια λαμπρή έκρηξη σχηματισμού νέων άστρων αποκαλύπτεται σε αυτή την εικόνα συνδυάζοντας τις παρατηρήσεις από το Spitzer της NASA και τα διαστημικά τηλεσκόπια του Hubble. Η σύγκρουση δύο σπειροειδών γαλαξιών, έχει προκαλέσει αυτή τη φωτεινή αστρική έκρηξη, η φωτεινότερη που έχει παρατηρηθεί να λαμβάνει χώρα μακριά από τα κέντρα ή τους πυρήνες, κατά τη συγχώνευση γαλαξιών.


O μεγαλύτερος γαλαξίας (αριστερά) είναι ο NGC 2207 ο οποίος τελικά θα συγχωνευτεί με τον μικρότερο γειτονικό γαλαξία IC 2163 (δεξιά). Η σύγκρουση των δύο σπειροειδών γαλαξιών άρχισε πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια. Ο γαλαξίας IC 2163 δεν έχει αρκετή ενέργεια ώστε να ξεφύγει από την βαρυτική έλξη του μεγαλύτερου γείτονα του και μετά από δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, θα υπάρχει μόνο ένας γαλαξίας.
Αrp 273
Ο μεγαλύτερος από τους δύο γαλαξίες έχει σπειροειδή μορφή και είναι γνωστός ως UGC 1810. Αποτελείται από ένα δίσκο ο οποίος επηρεάζεται από την έλξη που οφείλεται στη βαρύτητα η οποία ασκείται από το σύντροφό του, γνωστό ως UGC 1813.


Καθώς η Γη στροβιλίζεται μέσα στον Γαλαξία


Αν αντιστοιχίσουμε τον χρόνο που χρειάζεται ο Ήλιος για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το κέντρο του Γαλαξία με μία γήινη ώρα, τότε η παρουσία των δεινοσαύρων στον πλανήτη έχει διαρκέσει είκοσι λεπτά ενώ η παρουσία του ανθρώπου από την εμφάνιση του είδους μέχρι σήμερα διαρκεί είκοσι δευτερόλεπτα. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου